Kasvaa voi leveyttäkin -tai sitten voi kasvaa ihmisenä

29.1.2024

Kirjoittaja Jari Liitola.

18 vuotta mikroyrittäjänä, 35 vuotta työelämässä, 53,5 vuotta elämän opiskelua

pikkuapuri.fi 

Kasvu on sana, jota kuulemme joka päivä.  Ilman kasvua Suomi kuolee, vain kasvuyrityksillä on merkitystä jne. Mittaamme sitä vanhoilla materiamittareilla ja vertailemme omia velkoja muihin, yhtä velkaisiin maihin. Ei Suomi kuole ihan heti. Ihmiset kyllä kuolevat – jotkut jopa siksi, että tekevät aivan liikaa töitä, koska kasvavat väärin.

Kasvaminen leveämmäksi, ei suuremmaksi 

Me päätimme yrittäjinä jo alussa olla kasvamatta lukumäärällisesti tai euromääräisesti. Halusimme pärjätä, mutta niin, että olisi muutakin elämää, kuin työtä. Olimme jo kokeneet suuremmissa yrityksissä ylitöiden autuuden. Hyvä työ toi lisää työtä. Niinpä päätimmekin jakaa saatua työtä myös kavereille. Tuli hyvä mieli ja yhtäkkiä meillä olikin 2- 3 henkisen pikkupuljun sijaan 20 henkinen ammattilaisryhmä kasassa. Joku osasi 3D-animaatioita, joku oli koodaamisen mestari. Kaikkien ei tarvinnut osata kaikkea, kun vieressä jo joku osasi paremmin. 

Nyt olemme tehneet tuota 18 vuotta. Laskin, että ainakin 5-6 eri mikrofirmaa on saatu autettua ja sitä kautta useampia ihmisiä. Samalla olemme saaneet itse pidettyä vapaatakin ja opittua lisää elämää: musiikkia, taiteita, ruoanlaittoa, tietoa luonnon eläimistä, puista ja pensaista. Kuinka saa ruoan kasvamaan omassa maassa? Kuinka maalata peltikatto tai korjata kuulalaakeri. Olemme siksi taidokkaampia ja perusosaavampia ihmisiä. Olemme oppineet elämän taitoja. Jos esim. Wordpress on CMS eli Content Management System, niin me opimme Life Management Systemiä, LMS:ää. 

Tarvitsemme maapallolle paremmat yhteiskuntajärjestelmät – ei sen enempää 

Jos olisimme tehneet ”vain lisää töitä”, olisimme ehkä tyhmempiä elämän eri taidoissa, vaikka saisimme nukkua liian lyhyet yömme komeammassa talossa. Kasvua kyllä tarvitaan, jotta tämä järjetön, kuluttamiseen perustuva yhteiskuntajärjestelmä toimii taloudellisesti. Eihän siitä tarvitse välittää, että olemme tuhoamassa ainoan elinkelpoisen planeettamme ja sen kasvit sekä eläimet. 

Pitäisikö sittenkin muuttaa yhteiskunnan toimintatapoja? Huolehtia elinkelpoisista ja terveistä ihmisistä ja luonnosta – ja vasta sitten kaikesta materiasta sekä kilvoittelusta? Mitäs jos jo syntymässä henkilötunnus olisi samalla y-tunnus ja jokainen saisi timanttisen arvomerkin sekä kultaisen viirin, niin ei tarvitsisi sitten hampaat irvessä kaahata linjakkailla mustilla autoilla tapaamisesta toiseen kilvoittelun perässä? 

Onneksi olkoon, synnyit terveenä - maan kansalainen. Nyt, pidä huoli ensin omasta hyvinvoinnistasi ja sen jälkeen läheistesi ja luonnon hyvinvoinnista. Nuo ovat velvollisuutesi -voisi lukea elämän saatekirjeessä.

Taimi ja sydän kukkaruukussa kasvamassa.
Kasvua.