ARVONLISÄVEROMUUTOKSIA -mitä, missä, milloin?

Yksin- ja mikroyrittäjiä koskevia alv-muutoksia on tulossa useita vuoden 2024 syksyllä, sekä vuoden 2025 alussa. Tästä löydät kootusti tietoa ja ohjeita. Alinna myös suorat ja päivitetyt linkit Verohallinnon sivuille ja lisätietoihin.

 

Uudeksi alv-rajaksi tulee 20 000 eur ja alarajahuojennus poistuu

Eduskunta on vahvistanut uudeksi arvonlisäverovelvollisuuden alarajaksi 20.000 euroa 1.1.2025 alkaen.

Samalla arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu. Tämän vuoden jälkeen arvonlisäveron alarajahuojennusta ei enää saa, mutta vähäisen toiminnan raja nousee nykyisestä 15.000 eurosta 20.000 euroon.

Alarajahuojennuksen saa vielä hakea tältä vuodelta normaalisti, kuten ennenkin, mikäli yrityksen liikevaihto on alle 30.000 euroa.

Jos haluaa toimia alvittomana vuoden 2025 alusta, tulee uutta alarajaa hyödyntäessä poistua alv-rekisteristä ensi vuoden alusta alkaen (käytännössä 31.12.2024). 

 

Alarajahuojennuksen poistumiseen jää sudenkuoppia, jotka on tärkeää tiedostaa etukäteen.

  • Tämä koskee niitä yrityksiä, joiden liikevaihto on nyt yli 20.000 euroa mutta alle 30.000 euroa, tai
  • Niitä yrityksiä, jotka ovat nyt vapaaehtoisesti alv-rekisterissä alle 15.000 liikevaihdolla.

LIIKEVAIHTO VÄLILLÄ 20.000 – 30.000 eur:

1. Alv-verottomuuden edellytyksenä otetaan jatkossa huomioon elinkeinonharjoittajan liikevaihto nykyistä pidemmältä ajanjaksolta. Kulumassa olevan kalenterivuoden lisäksi otetaan huomioon myös edeltävän kalenterivuoden liikevaihto.

2. Alv-rekisteristä ei voi poistua, vaikka kulumassa olevan kalenterivuoden liikevaihto jäisi alle 20.000 euroa, mikäli edeltävän kalenterivuoden liikevaihto on ylittänyt 20.000 eur.

3. Jos liikevaihtosi on nyt välillä 20.000 – 30.000 euroa, saat tältä kalenterivuodelta 2024 vielä alarajahuojennuksen, mutta samalla menetät mahdollisuuden poistua alv-rekisteristä ensi vuonna, koska liikevaihto ei saa nousta yli 20.000 euron tänäkään vuonna.

 

LIIKEVAIHTO ALLE 15.000 eur ja olet nyt vapaaehtoisesti alv-rekisterissä:

1. Nykyisin on alle 15.000 euron liikevaihdosta maksettavaksi jäävän arvonlisäveron saanut alarajahuojennuksena takaisin kokonaisuudessaan. TÄMÄ MUUTTUU.

2. Mikäli et poistu verohallinnon alv-rekisteristä viimeistään lainmuutoksen voimaantullessa (käytännössä 31.12.2024), joudut jatkossa alarajahuojennuksen poistuessa tilittämään maksettavaksi jäävän arvonlisäveron kaikesta liikevaihdostasi.

3. Yritys siis joko on, tai ei ole arvonlisäverorekisterissä. Jos on, pitää alvit tilittää kaikesta myynnistä, riippumatta liikevaihdosta. Jos ei ole, on laskutus alv 0 siihen päivään asti, kunnes 20.000 euroa ylittyy, ja pitää taas liittyä rekisteriin. Vuodesta 2025 alkaen alv-verovelvollisuus alkaa vasta alarajan ylittämisajankohdasta lukien eikä takautuvasti jo tilikauden alusta alkaen kuten nykyisin.

 

Yleinen alv-kanta nousee 25,5 prosenttiin 1. syyskuuta 2024.

1. Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan kaikkiin sellaisiin tavaroihin ja palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia.

2. Muutos tulee päivälleen voimaan 1. syyskuuta, jolloin kaikki hinnastot, laskut, kuitit, sopimukset yms tulee olla päivitettyinä.

3. Tarkista hyvissä ajoin kesän aikana, että kirjanpitojärjestelmäsi ja laskutusjärjestelmäsi- tai palvelusi tukevat muutosta, ja että kaikki automaattijärjestelmät huomioivat verokannan muutoksen oikeana päivänä.

4. Huomioi, että vaikka et muuttaisi palvelun tai tuotteesi loppuhintaa kuluttajalle, tulee kuiteissa, laskuissa yms tiedoissa lukea alv-osuuden erittely oikein syyskuun ensimmäisenä päivänä.

5. Nosta hintoja jos suinkin voit, ja kommunikoi se asiakkaille ajoissa jo kesän aikana. Kerro miksi hinnat nousevat.

 

Verohallinnon infolinkit:

Arvonlisäveron alarajahuojennus poistuu ja alv-raja nousee 20.000 euroon:

https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/verotuksen_muutoksia/pienyritysten-arvonlisaverotukseen-muutoksia-2025/

 

Yleinen ALV-kanta nousee (esimerkkejä tavaroiden ja palveluiden myyntiin liittyen):

https://www.vero.fi/yritykset-ja-yhteisot/verot-ja-maksut/arvonlisaverotus/arvonlisaveroprosentit/Yleinen-arvonlisaverokanta-nousee-syyskuussa/

 

 

Ohjeita ALV-muutoksiin